CZ EN

Motivový obrázek

Vysvětlení k přípravě doprovodného zákona k zákonu o účetnictví

Ministerstvo financí reaguje na dnešní diskusi v pořadu Partie Terezie Tománkové vysílaném na CNN Prima News, kde byl zmíněn problém ohledně určení nákladů při prodeji nemovitosti v návrhu doprovodného zákona k zákonu o účetnictví.

Celý problém vznikl na základě toho, že Ministerstvo financí zavádí pojem „evidovaná aktiva“ – účel toho institutu je označit aktiva (tj. majetky), která „se daňově nějakým způsobem řeší“ a poté jednotněji pracovat s hodnotami takto označených aktiv – tj. např. se u nich uplatňují odpisy, což je relevantní jak u příjmů z podnikání, tak u příjmů z nájmu. Vedle toho jsou tímto institutem nově řešeny i různé přeshraniční situace.

Tento nový pojem nahrazuje stávající pojem „obchodní majetek“, který je však oproti novému pojmu užší. Na jednotlivých místech zákona byly tedy tyto pojmy vyměňovány, a to včetně ustanovení o osvobození od daně. Sjednocení institutů se poté propisovalo do všech institutů zákona, kde se s obchodním majetkem pracuje nyní, včetně úprav důvodové zprávy (vysvětlení, že jde o rozšíření institutu, tj. v daném případě zúžení osvobození od daně).

Několik dní po zaslání návrhu zákona do připomínkového řízení Ministerstvo financí představovalo návrh zákona odborné veřejnosti a bylo upozorněno na důsledky této změny u osvobození fyzických osob (razantní zúžení - např. by byl zdaněn každý kousek pole, který byl v uplynulých 10 letech pronajímán). Ihned na jednání byla tato změna označena za nezamýšlený důsledek a chyba, která musí být opravena – tímto způsobem budou vypořádány i ostatní připomínky v této věci. Rovněž budou znovu prozkoumány i ostatní ustanovení, kde k obdobné změně v návrhu došlo.

Cílem návrhu tedy není si prostřednictvím zúžení osvobození nějakým způsobem fiskálně pomoci. Nic takového ani nepředpokládá RIA a ani hodnocení fiskálních dopadů (ty jsou naopak u daně z příjmů dočasně spíše negativní kvůli zvýšení hranice, od které je povinnost odpisovat a zjednodušení odpisování jako celku). Dotčený návrh zákona (Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o účetnictví) má být primárně normou, která adaptuje stávající zákony (návrh jich mění přes 200) na nový zákon o účetnictví a jeho nové instituty.

Vyplnit žádost

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.